Glas stare Rusije na festivalu Seviqc Brežice

Od Vzhoda do Zahoda z ljubeznijo – ruska skupina Svetilen

Jeruzalem, Olimje, Stranje, 5.–8. avgust 2015

Ansambel duhovne ruske glasbe Svetilen

Ansambel duhovne ruske glasbe Svetilen

 

Poletje je čas dopustov, počitnic, potovanj v tujino, lahko pa ga izkoristimo tudi za obisk domačih uglednih festivalov, med katerimi imajo še prav poseben čar festivali stare glasbe z vrhunskimi umetniki z vsega sveta v najlepših kulturnih spomenikih Slovenije. Eden najvidnejših je gotovo Festival Seviqc Brežice – danes v Sloveniji sinonim za staro glasbo, tudi vokalno. Festival si je v več kot tridesetih letih delovanja utrdil svoj ugled doma kot prireditev nacionalnega pomena in se uvrstil med najpomembnejše kulturne dogodke, v svetu pa si je ustvaril status odlične in visoko cenjene prireditve ter požel priznanja umetnikov, strokovne kritike ter ljubiteljev glasbe.

 

bannerNa koncertih festivala Seviqc Brežice, ki je med drugim tudi član Evropske mreže za staro glasbo REMA, v katero je včlanjenih 60 uglednih evropskih festivalov stare glasbe iz 21 držav, je skozi različne programske sklope kompleksno predstavljena evropska in svetovna glasbena zapuščina, pri čemer je še posebna pozornost posvečena izvajanju glasbe, ki je nastala na slovenskih tleh. Koncertni program vsako leto zajema glasbeno dediščino od srednjega veka do začetka 20. stoletja. Glasba na koncertih je izvajana z avtentičnimi instrumenti in na avtentičen izvajalski način. Program je zasnovan v maniri historične izvajalske prakse in se odvija v prostorih slovenske kulturne dediščine, na zgodovinsko pomembnih in za obiskovalce še posebej zanimivih lokacijah.

V vrhunec poletja s pravoslavno glasbo različnih dežel

Svoje mesto na festivalu ima tudi vokalna glasba. Tako bo ta teden v gosteh ruska skupina duhovne ljudske glasbe Svetilen, ki smo jo pri nas že spoznali pred tremi leti. Tokrat bo živo izročilo stare pravoslavne zborovske kulture slovenskemu občinstvu predstavila v sredo 5. avgusta v Jeruzalemu, v četrtek 6. avgusta v Olimju in v soboto, 8. avgusta v Stranjah pri Kamniku.

Jeruzalemske gorice okrog cerkve Žalostne Matere Božje

Jeruzalemske gorice okrog cerkve Žalostne Matere Božje

 

Minoritski samostan Olimje

Minoritski samostan Olimje

 

Zelo specifičen program je terjal veliko trdega dela v knjižnicah in na terenu. Ob raziskovanju so člani ansambla našli številne zanimive partiture, ki so jih priredili za svoje glasove. Glavni cilj tega projekta je bil, da predstavijo pravoslavno glasbo, ki ne izvira zgolj iz Rusije, temveč tudi iz drugih pravoslavnih dežel, kot so Grčija, Bolgarija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija in druge.

Kontrastno zvočno potovanje ob avtentičnih glasbilih in oblačilih

Program vključuje različne zborovske sloge in žanre. Med najlepšimi primeri so zborovska tradicija cerkvenih zavodov, kozaške duhovne pesmi, molitve, tožbe in pravoslavni praznični napevi. Ko se kontrastno izmenjujejo, ustvarjajo čudovito, skrivnostno, protislovno zvočno atmosfero ruskega srednjega veka. Vse skladbe so izvedene tradicionalno, kot so jih peli v pokrajinah, kjer so jih raziskovalci posneli. Program je tako edinstven prav zaradi ansamblovega dolgoletnega raziskovanja.

Koncert predstavlja potovanje v preteklost čez širno območje stare Rusije in celotnega pravoslavnega sveta. To doživetje še poglablja uporaba starih glasbenih instrumentov, ki so jih izdelali najboljši ruski mojstri po starem izročilu, in nas vabi, da se potopimo v preteklost ob glasbi in kostumih, izdelanih na osnovi starih oblačil različnih stanov in pokrajin.

Skrb ansambla za živo izročilo staroruske zborovske kulture

Ansambel duhovne ljudske glasbe Svetilen je bil ustanovljen leta 1989, da bi ohranjal starorusko tradicijo petja, ki se kaže v dveh oblikah: cerkveno in posvetno petje. Obe obliki se razvijata okoli pomena posvečene besede, kar priča o njunem skupnem izhodišču in skupnem kulturnem in glasbenem ozadju. Skladbe se običajno izvajajo a cappella, včasih pa se uporabijo stari ruski instrumenti (gusli, koliosnaja lira, duduk in hatamba), ki pridodajo poseben zvok.

Svetilen skuša ovrednotiti to dediščino s stališča modernega človeka in spodbuditi novo razumevanje stare ruske zborovske kulture. Iskanje originalnih zborovskih aranžmajev, ritmičnih vzorcev in harmonij, ki odražajo značaj in obliko sakralne in ljudske glasbe, je glavno vodilo Svetilena, katerega končni cilj je doseči slogovno verodostojnost.

Posebnost ansambla je v dveh značilnostih: njihova kakovost zvoka je izrazito odprto etnografska, kar je tipično za izvajanje sakralne glasbe. Za vodjo ansambla Dmitrija Garkavija je to pomemben vidik, saj je plod rezultatov muzikoloških raziskav. Po njegovem mnenju gre za prevladujoč slog v stari Rusiji, saj takrat niti menihi niti verniki niso vedeli ničesar o zahodnoevropski akademski zborovski tradiciji. Druga lastnost skupine pa je zanimiv repertoar, ki vsebuje liturgično in sakralno ljudsko glasbo. Najbolj originalen del programa je niz duhovnih napevov v aranžmaju Garkavija.

Ansambel Svetilen ne prinaša le stare sakralne glasbe sodobnemu občinstvu, ampak si prizadeva za genetski spomin in idejo nacionalne identitete. Dmitrija Garkavija in njegovih pet poklicnih kolegov povezuje skrb za obnovo in promocijo živega izročila staroruske zborovske kulture.

 

 

Vokalni posladek ob koncu leta – švicarski vokalisti Voces Suaves

Med koncerti brežiškega festivala bodo ljubitelji stare vokalne glasbe lahko na svoj račun prišli tudi jeseni, ko bo 10. novembra na Mariborskem gradu in 11. novembra na Gradu Rajhenburg v Brestanici nastopila osemčlanska švicarska zasedba Voces Suaves, znana po izvajanju renesančne in baročne glasbe. Na programu bodo sakralna dela in madrigali Cipriana de Roreja ob 450. obletnici njegove smrti. Glasba umetnika flamskih korenin je bila izjemno priljubljena in razširjena ne zgolj med njegovimi sodobniki, temveč tudi med glasbeniki kasnejših generacij, ki so njegove madrigale uporabljali kot podlago za številne variacije. Priložnosti, da podrobneje spoznamo enega največjih renesančnih skladateljev, gotovo ne smemo zamuditi!

Voces Suaves

Voces Suaves