Kako se ti meni dopadeš – slovenske pesmi z instrumentalno spremljavo

Zgoščenka, MePZ Viva Brežice, zb. Simona Rožman Strnad, Brežice 2012

Naslovnica zgoščenke

Naslovnica zgoščenke

Mešani pevski zbor Viva Brežice je jeseni 2012 praznoval 20. obletnico delovanja. Takšen jubilej so pevci in zborovodkinja želeli ovekovečiti na poseben, samo njim svojstven način. »Ob “možganskem viharjenju” smo nanizali vrsto izzivov, ki so se prav vsi zdeli izvrstni, nezavedajoč se, da s seboj prinašajo tako izjemen rezultat kot tudi pasti,« opisujejo pevci prve priprave na jubilej.

Uresničevanje idej je potekalo počasi, preudarno, skrbno ter predvsem načrtno, saj so zastavljeni cilji segali zelo visoko. V želji narediti »nekaj novega, svežega, še nikoli slišanega, nekaj, česar slovensko zborovsko petje ne pozna«, se je zbor povezal z oddelkom za kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani in k sodelovanju povabil tako mlade kot tudi že preizkušene, uveljavljene zborovske skladatelje. Med mladimi sta se povabilu odzvala Uršula Jaušovec in Matjaž Predanič, s katerim so pevci – kot domačinom – na poseben način povezani. Ambrož Čopi, Črt Sojar Voglar, Vladimir Hrovat, Mojca Prus in Helena Vidic pa so že priznani avtorji, ki so jim zaupali svoje želje in pričakovanja. »Skladatelji so opravili izjemno delo in v celoti upravičili naše zaupanje. Priredili so paleto znanih ljudskih pesmi z instrumentalno spremljavo – inovativnost, izvirnost in nepričakovanost na zborovskem področju so bile dosežene,« so s svojo odločitvijo zadovoljni pevci. Izjema je podoknica Benjamina Ipavca Tebi naj se glasi, ki je v okolici Brežic zelo priljubljena v ljudski izvedbi. Brez instrumentalne spremljave sta dve Čopijevi priredbi, saj je avtor želel slediti izvirnosti slovenske ljudske pesmi. Pesmi se razlikujejo po izvoru, izraznosti, instrumentalni spremljavi, povezuje pa jih izpoved ljubezni – hrepeneče, nagajive, junaške, iskrive …

2014_02_VivaBrezice_www

MePZ Viva Brežice
Foto: Amir Tokić

Mešani pevski zbor Viva Brežice je s tem projektom pripomogel k novi podobi ljudskega izročila in vokalnega izražanja, ki je zanimiv za strokovno in širšo javnost. Ljudske napeve so črpali iz širšega področja Slovenije, nekaj pesmi pa je zelo priljubljenih tudi v njihovih krajih.

Večinoma so posnetki nastali studijsko, štirje med njimi pa so izvedbe v živo na Sozvočenjih 2012 (Po polju mi rož’ce cvetijo, Tebi naj se glasi, Pastirče mlado in Tribučko kolo). Za izvirno podobo zgoščenke je poskrbel dolgoletni član zbora Amir Tokić, ki je v simbol neskončnosti povezal misli posameznih pevcev. Skladbe so bile predstavljene na jubilejnem koncertu 20. oktobra 2012, hkrati z zgoščenko pa je zbor publiki ponudil tudi posebno izdajo Vivinega časopisa, ki ga je pripravil ob svoji 20. obletnici.

2014_02_VivaBrezice_jubilejni_koncert20_1_www

Premierna izvedba ljudske Po polju mi rož’ce cvetijo v priredbi mladega brežiškega skladatelja Matjaža Predaniča
MePZ Viva Brežice in Pihalni kvintet Virtuoso, Viteška dvorana Posavskega muzeja Brežice, 20. 10. 2012
Foto: Matej Kramžer

Pevci MePZ Viva Brežice so tokratno zgoščenko pospremili z besedami: »Vsak član zbora spremlja naše delo drugače, še posebej zanimivo in vznemirljivo pa je nastajanje zgoščenk, ki jih ustvarjamo manj pogosto, a v nas vedno pustijo neizbrisne sledi. Verjamemo, da bo naša nova zgoščenka, peta po vrsti, tudi drugim poslušalcem nudila mnogo užitkov. Petje podoknic, šepetanje nežnih melodij dragi osebi, trpljenje ob neuslišani ljubezni, igrivost različnih življenjskih obdobij – zgodbe, ki ste jih morda sami nekoč doživeli, vas bodo vedno znova popeljale skozi spomine življenja. Čudovitega življenja, napolnjenega z osnovno, bistveno in najlepšo noto, na katero igramo od začetka do konca – noto ljubezni.«

*  *  *

Odlomki posnetkov

Vladimir Hrovat: Pastirče mlado

Helena Vidic: Tribučko kolo