»Želja po petju je tako unikatna, izvirna, pristna, da potegne skupaj in zveni«

V nedeljo od petja Sloveniji za rojstni dan, prek predstavitve arabske zborovske glasbe, slovenske ljudske glasbe, Pojočih bolnišnic in pevskih vaj v živo z Jamulusom, do vznemirljive skupine Postyr

* Zapisani povzetki radijskih prispevkov na programu ARS nastajajo v sodelovanju z Uredništvom za resno glasbo Radia Slovenija. Oddajo 18. 7. 2021 je pripravila urednica Tina Ogrin. Celotnim festivalskim poročilom lahko prisluhnete na https://ars.rtvslo.si/europa-cantat-2021/ vsak dan zjutraj ob 7.20 po Drugi jutranji kroniki in popoldne ob 16.00 v oddaji Svet kulture po Dogodkih in odmevih, oddaje pa so dostopne tudi v spletnem arhivu, kjer je objavljen spored vseh dnevnih radijskih oddaj.

Foto: Rok Majhenič, Janez Eržen, Tomaž Črnej, Tamara Domjanič, EC Ljubljana 2021

Ljubljana, 18. julija 2021: EUROPA CANTAT LJUBLJANA, 2. DAN

Studio današnje oddaje Ars cantat je gostil Simono Rožman Strnad, priznano zborovodkinjo, kulturno delavko in članico mednarodne glasbene komisije Europa Cantat. Zbrala je prve vtise o slavnostnem koncertu in odprtju festivala, ki je navdušil občinstvo, željno zborovskega zvoka, da so ob koncu nastopajoči doživeli stoječe ovacije s predsednikom države na čelu.

Kot članica mednarodne glasbene komisije EC je Simona Rožman Strnad strnila delo zadnjih treh let. Bilo je naporno in nepredvidljivo. Že zamišljeni in potrjeni program z delavnicami, ateljeji, izbranimi dirigenti in predavatelji so morali zaradi nemogoče situacije prečrtati in spremeniti. Kljub temu so vztrajali, prijave na festival so potekale po načrtovanem programu. Ker pa se razmere s pandemijo niso umirjale, so morali vse dejavnosti, ki bi v Ljubljano pritegnile ok. 4000 ljudi, odpovedati. V bitkah, kaj storiti – trajale so do konca –, se je izoblikoval optimalni program: privabili so tuje gostujoče skupine, Eurochoir, ki bi moral biti na Irskem, vadi v Ljubljani in bo tu imel koncert, smeli so pripeljati dva tuja nacionalna mladinska zbora, ki že ustvarjata skupaj s slovenskimi pevci. Po njenem mnenju je koncert ob odprtju napovedal, da so organizatorji srčno pri izvedbi, pripravah in s poslušalci.

Slovenski zbori v času pandemije

O situaciji slovenskih zborov v tem trenutku je gostja povedala: »Stanje je zelo različno, po slišanem na včerajšnjem koncertu pa bi lahko rekla odlično. A vem, da ni tako. Vem, da so tisti, ki so včeraj nastopali, naredili v zadnjih trenutkih nemogoče stvari in lahko bi rekli, da se je zgodil čudež. V pevcih je toliko ljubezni, toliko želje, toliko volje, da zbori zvenijo ne glede na to, da so dolgo molčali, nekateri delali na daljavo, nekateri nič. Ta želja je tako unikatna, izvirna, pristna, da potegne skupaj in zveni.«

Včerajšnji dan je poleg slovesnega odprtja zaznamoval tudi koncert Družinski DO RE MI. V Dvorani Marjana Kozine Slovenske filharmonije so zazvenela »družinska grla« in predstavila pester in raznolik program, ki se je iztekel v pesmi Dan ljubezni. Zimzelena popevka nadvse lepo sovpada s sloganom Europe Cantat 2021 – Poj z ljubeznijo. Za prijetno vzdušje je poskrbel tudi simpatični voditelj Matej Primožič, ki je dodobra nasmejal občinstvo.

Foto: zajem zaslona, Europa Cantat TV

Koncertni sklop Zapojmo Sloveniji s skupnim petjem pevcev in občinstva v živo ter izobraževanja s Kim Nazarian, Katarino Henryson, Uršo Šivic, Tomaž em Simetingerjem, Fanni Eckhardt, Elke Wünnenberg, Jimom Dausom Hjernøejem in Petro Limon

Današnji dan je pevsko posvečen 30. obletnici slovenske samostojnosti. V dveh delih od 9.30 do 12.00 in od 18.00 do 20.00 bodo v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji slovenski in tuji zbori prepevali pod geslom Zapojmo Sloveniji.

Po koncu obeh koncertov bo danes izjemoma v Slovenski filharmoniji potekalo skupno petje pevcev in občinstva, vodila ga bosta Rahela Durič in Jan Schumacher. Skupno petje je odprte narave in se ga lahko udeležite vsi. To ni zborovska vaja ali koncert v najstrožjem pomenu besede, temveč skupno petje v zadovoljstvo navdušencev. Pomeni močno izkušnjo in izkušnjo lastne male pevske zmage.

Europa Cantat TV predvaja program od 9.00 dalje. V posebni izobraževalni predstavitvi Mednarodne zveze za zborovsko glasbo in Shireen Abu-Khader smo spoznavali notno literaturo pokrajine Levant in fantastični svet arabske zborovske glasbe. Arabski zborovski svet je namreč bogat in prostran, prav tako kot njegove države, a se ga mnogi dirigenti ustrašijo. Predstavitev je ponudila uvod v arabsko izgovarjavo, vokalni slog in predstavitev kulturnega konteksta s pomočjo treh arabskih vokalnih skladb.

Ob 11.30 je sledila raziskovalna delavnica Glasbi vdahnimo življenje s Kim Nazarian in Katarino Henryson, strokovnjakinjama za vokalni jazz. Iz bogatih vokalnih izkušenj sta skupaj z 20-članskim sestavom v studiu Europa Cantat TV v živo pokazali, kako s peščico elementov (npr. soglasniki v ritmu, izpust, formuliranje, dinamika in vertikalno skladanje soglasnikov za nastanek zvenečih akordov) dvodimenzionalnemu listu papirja z notnim črtovjem vdahniti življenje in ga spremeniti v glasbo.

Foto: zajem zaslona, Europa Cantat TV

Na prvem PULSE predavanju ob 14.00 sta predavala dr. Urša Šivic in dr. Tomaž  Simetinger, oba izvrstna poklicna poznavalca slovenske ljudske glasbe. Dr. Urša Šivic je vsebino predavanja napovedala takole: »Vsebino sva pripravljala oba. Poudarek bo na predstavitvi vokalnega izročila, ker gre za festival, ki se ukvarja z vokalno glasbo, vendar pa je treba povzeti tudi širši kontekst, kot je etnografski, plesni itd. Ker bodo poslušalci tega predavanja verjetno z vseh koncev sveta – marsikdo ne bo znal Slovenije uvrstiti na kulturni in geografski zemljevid, kaj šele, da bi Slovenijo razumel kot prostor različnih kulturnih vplivov –, sva si zastavila, da predstaviva glasbeno izročilo z vidika širših kulturnih prostorov. Izhajala bova iz predstavitve izročila alpskega prostora, nato panonskega in mediteranskega. Natančneje bova predstavila Rezijo, ker so tam ohranjene neke posebne arhaičnosti v plesnem, instrumentalnem in vokalnem izročilu. Tomaž bo vse postavil v kontekst plesnega izročila povsod, kjer je to povezano z obredi ali se poje ob plesanju. Da to izročilo ne bi ostalo kot en kulturni prežitek oz. da bi razumeli, kaj s tem danes počnemo, sva dodala primere zborovskih priredb, ker je produkcija le-teh pri nas zelo bogata od 19. stoletja naprej.«

Sledilo je predavanje Petje kot življenjski eliksir: Pojoče bolnišnice in petje z afazičnimi bolniki in je predstavilo delo mednarodne mreže Pojočih bolnišnic, ki je bila leta 2009 ustanovljena z namenom spodbujanja petja v različnih družbenih okoljih, zdravilnih oblik petja v zdravstvu in s tem zdravljenja. Predavateljici sta bili Fanni Eckhardt in Elke Wünnenberg.

Ob 16.30 so na vrsti pevske vaje v živo s programom Jamulus, na njih pevci pojejo iz svojih domov. Program in spremembe v metodologiji pevskih vaj od doma predstavljata Jim Daus Hjernøe in Petra Limon.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je ec-2-dan-napoved-12.jpg
Foto: zajem zaslona, Europa Cantat TV
Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je ec-2-dan-napoved-15.jpg
Foto: zajem zaslona, Europa Cantat TV
Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je ec-2-dan-napoved-17.jpg
Foto: zajem zaslona, Europa Cantat TV

Nocojšnji koncert danske vokalne skupine Postyr

Ob 21.30 Cankarjev dom zavzema Postyr, danska zasedba z značilnim in vznemirljivim zvokom. V živo prisluhniti štirim izjemnim glasovom in pretanjenemu muziciranju v kombinaciji z elektroniko je edinstvena izkušnja v mednarodni glasbeni pokrajini. Na koncertu bodo zapeli na novo napisane pesmi, ki iščejo varno zavetje, dom in notranje ravnovesje v tem kaotičnem in nepredvidljivem svetu.

Tine Fris, članica zasedbe Postyr: »V zadnjem letu in pol je svet trpel zaradi pandemije in mnogi so bili osamljeni bolj kot kdajkoli prej. Zdaj se svet počasi odpira in nocoj bomo z vami s koncertom, ki smo ga poimenovali V tem smo skupaj. Z glasbo in petjem bomo povezali vse, kar je bilo tako dolgo razdvojeno.«

Za konec je Simona Rožman Strnad priporočila uloviti in poiskati čim več nedeljskega in festivalskega dogajanja nasploh. Presenetila jo je novost – Europa Cantat TV, kjer program poteka ves dan in tam bo tudi sama spremljala današnja predavanja. Meni, da je televizija izjemen prispevek k pestrosti letošnjega festivala.

_____________________

* Zapisani povzetki radijskih prispevkov na programu ARS nastajajo v sodelovanju z Uredništvom za resno glasbo Radia Slovenija. Oddajo 18. 7. 2021 je pripravila urednica Tina Ogrin. Celotnim festivalskim poročilom lahko prisluhnete na https://ars.rtvslo.si/europa-cantat-2021/ vsak dan zjutraj ob 7.20 po Drugi jutranji kroniki in popoldne ob 16.00 v oddaji Svet kulture po Dogodkih in odmevih, oddaje pa so dostopne tudi v spletnem arhivu, kjer je objavljen spored vseh dnevnih radijskih oddaj.