Slovenija uspešno kandidirala za gostiteljstvo festivala Europa Cantat 2021!

Obeta se največji glasbeni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije – Med 3000 in 4000 zborovskih pevcev, skladateljev, dirigentov in instrumentalistov z vsega sveta

Preplet generacij in narodov – festival Europa Cantat deluje povezovalno v vseh mogočih pogledih.
Foto: Europa Cantat

 

LJUBLJANA – V torek, 17. oktobra 2017, je v prostorih Ministrstva za kulturo potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavniki  Ministrstva za kulturo, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Mestne občine Ljubljana potrdili, da bo znameniti mednarodni zborovski festival Europa Cantat leta 2021 med 17. in 25. julijem potekal v Sloveniji. To bo največji glasbeni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije, ki je z mestom Ljubljana uspešno kandidirala za gostiteljstvo uveljavljenega festivala, pri tem pa prehitela mesti Dublin in Utrecht.

Mag. Igor Teršar, generalni direktor Direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo, je takoj ob začetku poudaril, da se Slovenci lahko malokrat pohvalimo s tako pomembnim dogodkom, kot je Europa Cantat 2021 na naših tleh. Letnica 2021 je še posebej pomenljiva zato, ker Slovenija isto leto praznuje tudi tridesetletnico samostojne države, hkrati pa bo predsedovala Svetu Evropske unije. Ob teh dveh prelomnicah pa ni nič manj ključen festival Europa Cantat, ki bo po besedah Katarine Culiberg, vodje Službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje na Ministrstvu za kulturo, zagotovo okrepil slovensko prisotnost na kulturnem zemljevidu. V prvi vrsti gre po njenih besedah za pomembno priznanje slovenskemu zborovstvu, ki dosega izjemne uspehe. Tudi v Evropi je zborovsko petje močno in veliko kulturno gibanje, ki združuje 37 milijonov pevcev. Organizacija Europa Cantat 2021 bo tako Sloveniji dala možnost, da bo svojo pevsko kulturo razvijala kot mednarodno blagovno znamko. Projekt sledi prizadevanjem Ministrstva za kulturo na področju uveljavitve kulturnega turizma, podprlo pa ga je tudi več vladnih resorjev, med drugim Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki so vsa izrazila pripravljenost za različne oblike sodelovanja pri sami izvedbi festivala.

Pomembna pri projektu je vloga Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki je kandidaturo tudi predlagal, da so bili pri tem uspešni, pa je plod dolgoletnega sodelovanja v druženju Europa Cantat in temeljitih priprav. Direktor JSKD mag. Marko Repnik je povedal, da se na Skladu veselijo izziva in da se bodo dela lotili s polnimi pljuči, več o sami izvedbi projekta pa je nato povedala samostojna strokovna svetovalka JSKD za vokalno glasbo Mihela Jagodic. Gre za osem dni trajajočo prireditev, na kateri sodeluje 3000–4000 zborovskih pevcev, skladateljev, dirigentov in instrumentalistov z vsega sveta in okoli 50 najboljših svetovnih dirigentov in mentorjev, ki se prilagodijo znanju udeležencev festivala. Udeleženci, med katerimi so tako profesionalci kot ljubitelji, imajo različne možnosti sodelovanja: od enega dneva do vseh osem dni, zborovski program pa spremlja bogat spremljevalni program kulturnega dogajanja v mestu, ki teh osem dni živi z glasbo. Ob pripravi kandidature je morala Slovenija zagotoviti, da ima za tako pomembno prireditev ustrezne pogoje – ustrezno kapaciteto prostorov in možnih partnerjev pri organizaciji projekta. Prestala je nadzor izborne komisije in si tako prislužila priložnost, da se res izkaže pri organizaciji mednarodnega kulturnega dogodka, ki bo pripomogel tudi k rušenju mnenja, da so zbori dolgočasna stvar. »Zbori niso statična zadeva, tudi niso nekaj, kar bi bilo primerno le za otroke ali starejše, temveč gre za živo entiteto, v katero je mogoče vključevati vse aktualne glasbene trende,« je še povedala Mihela Jagodic.

Projekt bo pomembna referenca za vse izvajalce, je ob zaključku konference dejala Vanda Vrhovnik Straka, predstavnica Mestne občine Ljubljana, ki bo poskrbela za 30-odstotno finančno kritje projekta, preostalih 70 odstotkov deleža pa bo pokrila vlada RS. Pričakujejo, da se bo vložen denar povrnil najmanj enkrat.

Več o pripravah in vsebini festivala bo objavljeno v prihodnjih prispevkih. Vabljeni k spremljanju Naših zborov.

 

Eden od priljubljenih večernih dogodkov festivala na zunanjih prizoriščih je tudi skupno petje.
Foto: Europa Cantat

 

O prejšnjem festivalu Europa Cantat smo poročali v naslednjih člankih:

https://www.nasizbori.si/lacni-petja-pevci-iz-50-drzav-na-19-festivalu-europa-cantat/

https://www.nasizbori.si/najvecji-evropski-pevski-festival-v-polnem-pogonu/